Curierii fac o treabă importantă pentru a ajuta oamenii să-și primească pachetele la timp. Aceasta este o profesie universală care include mai multe domenii diferite: livrarea de alimente, îmbrăcăminte sau bunuri de uz casnic. Dacă îți place să conduci o mașină și nu poți sta nemișcat, atunci lucrul ca curier sau șofer expeditor poate fi o adevărată descoperire pentru tine.

De la începutul pandemiei, marea majoritate a companiilor care aparțin industriei de restaurante și servicii turistice au eșuat. Angajații lor au fost supuși unui val de disponibilizări. Dar, în același timp, a existat un adevărat boom pe segmentul livrărilor, deoarece cererea a întrecut oferta. Livrarea coletelor a devenit o necesitate pentru multe familii, închise între patru pereți. În legătură cu situația actuală de pe piața muncii, s-au deschis multe posturi vacante pentru curieri. În acest articol, vom discuta despre posturile vacante ale unui agent de livrări de colete și mărfuri, companiile care îi „recrutează”, condițiile de muncă și alte subtilități ale acestei profesii aparent simple.

Cu ce se ocupă curierul?

Sarcina principală a curierului este să asambleze mărfuri de diferite categorii și livrarea mărfurilor din punctul A în punctul B. Pot călători pe distanțe scurte sau lungi și pot transporta orice, de la mobilă la alimente. De regulă, curierii oferă un astfel de serviciu nu numai întreprinderilor, ci și persoanelor fizice. Însă, în funcție de angajator, activitățile acestora se pot concentra doar pe unul dintre domenii. Ei ridică și lasă articolele după program și, de obicei, sunt responsabili pentru ținerea evidenței timpului petrecut pe drum. De asemenea, este treaba lor să verifice destinația comenzii pentru a se asigura că primesc pachetul potrivit.

Condițiile de muncă

Câștigurile curierilor depind de numărul de comenzi finalizate, de distanța care a trebuit depășită în timpul livrării coletului, și de disciplină. Acest tip de activitate este atractiv din mai multe motive:

 1. Nu sunt necesare studii de specialitate, experiență sau abilități speciale. Această opțiune este perfectă pentru studenții care doresc să câștige bani în plus sau pentru persoanele care caută o sursă suplimentară de venit.
 2. Program de lucru atractiv care poate fi personalizat și combinat cu succes cu munca principală. Deseori găsești un program 2/2, în weekend, în zilele lucrătoare, de după-amiază, o ieșire o data pe săptămână sau chiar pe lună.
 3. Potrivit pentru persoanele cu dizabilități. Curierii pot livra colete cu o greutate de până la 5 kg sau pot lucra exclusiv cu documente.
 4. Lucru aproape de casă. Este posibil să alegi cea mai apropiată zonă în care se va efectua livrarea, astfel onorând mai multe comenzi pe zi. Distanța joacă un rol important în orașele de cu milioane de locuitori. Dar chiar și în orașele mici și confortabile, munca aproape de casă sau de universitate este întotdeauna un bonus frumos.
 5. Alegerea transportului pentru livrarea coletelor. Mulți oameni cred că curierii pot obține un loc de muncă doar dacă au o mașină. Dar aceasta este o iluzie. Curierul poate alege cum îi va fi mai confortabil să livreze comenzile. Poate fi o bicicletă, un scuter, mașina companiei. Poți călători cu transportul public sau pe jos.
 6. Bonusuri sub formă de compensații. În calitate de curier, poți obține o reducere la transportul în comun sau chiar la procurarea unei biciclete sau a unui scuter. În plus, prânzurile sunt plătite și se eliberează haine de lucru.

Dar totuși există câteva criterii de selecție pe care viitorul curier trebuie să le îndeplinească.

Cum să devii un curier bun?

Așadar, curierul trebuie sa aibă un smartphone, de preferat două. Unul servește ca mijloc de comunicare, iar pe celălalt, poți instala o aplicație funcțională pentru urmărirea comenzilor. În caz contrar, este posibil să ratezi următoarele comenzi în timpul unei conversații cu un client.

Acum despre calitățile personale ale unui angajat al serviciului de livrare. Desigur, angajatorul vrea să vadă în rândurile sale un angajat adecvat, responsabil, executiv și politicos. Acesta este un set standard integral de calități pentru industria deservirii.

Există, desigur, și restricții de vârstă. Strict de la 18 ani cu studii medii absolvite.

Ce abilități trebuie să deții?

 • capacitatea de a naviga rapid pe teren;
 • abilități de comunicare,
 • capacitatea de a lucra în modul multitasking;
 • capacitatea de a-ți organiza în mod independent activitățile;
 • permis de conducere (nu este obligatoriu la toate posturile).

Unii angajatori vă cer să prezentați o carte medicală și un permis de conducere categoria B, C. Puteți găsi locuri vacante unde este obligatoriu să aveți mașina proprie. Totul depinde de cerințele și specificul companiei.

Cerințe de bază:

 • colectarea, împachetarea și pregătirea comenzii pentru expediere;
 • livrarea comenzii către client;
 • completarea tuturor formularelor de raportare;
 • asumarea răspunderii pentru toate bunurile.

Trebuie avut în vedere că câștigurile curierului depind direct de cerere. În livrare, există un factor atât de important precum sezonalitatea. Cel mai mare număr de comenzi este la sărbători (8 martie, Anul Nou, Crăciun). În această perioadă de abundență de comenzi, poți câștiga bani decenți.

Majoritatea companiilor oferă o plată fixă pe comandă, plata orară este mai puțin obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că scopul principal este creșterea timpului curierului și economisirea.

Încotro mergem?

Principalele cifre din acest sector sunt serviciile mari de livrare, cum ar fi Ozon (bunuri de uz casnic, îmbrăcăminte și o mie de alte lucruri mici), Ebay (magazin online celebru în lume), AliExpress (piață globală), Delivery Club (livrare de alimente din cafenele și restaurante) și multe alte nume bine cunoscute unui om simplu care preferă cumpărăturile online. Acum există o tendință în creștere de a achiziționa propriile servicii de livrare. De exemplu, dacă este un lanț mare de pizzerii, producători sau fondatori de magazine online, aceștia își pot permite financiar să-și creeze propria echipă de curieri, continuând în același timp să coopereze cu serviciile de curierat terțe.

Principalii jucători care modelează nevoia de servicii de curierat sunt:

 • servicii de livrare a alimentelor gata preparate la restaurant;
 • servicii de livrare a magazinelor online (Amazon);
 • servicii logistice (DHL);
 • servicii care funcționează pe principiul Yandex, căutare de servicii pentru un curier


Cererea de livrare este în creștere chiar și după pandemie. Mulți, care au folosit deja un astfel de serviciu o dată, nu doresc să piardă această opțiune convenabilă și, în anumite circumstanțe, o opțiune indispensabilă. Prin urmare, companiile de livrare nu fac decât să-și sporească impulsul în expansiune. Sloganul invariabil „cererea creează ofertă” este încă relevant.

Cu toate acestea, există o limitare în ceea ce privește coletele. Pe lângă bunurile bine-cunoscute interzise precum arme și droguri, bijuterii, bani, obiecte fragile (dacă nu sunt ambalate corespunzător), lichide în recipiente deschise, plante, animale, medicamente eliberate pe bază de rețetă sunt interzise.

Tendințe în transportare

Astăzi, industria livrărilor oferă clienților săi o mulțime de opțiuni. Astfel, puteți alege timpul în care se va efectua livrarea. Dacă este posibil, prețul va depinde de viteza. Livrarea rapidă poate fi finalizată în decurs de o oră. Puteți comanda totul, de la un sac de semințe până la un pat de dormit.

Noile tendințe pe care le-a adus pandemia: trecerea la munca de acasă, creșterea cumpărăturilor online au influențat reformarea pieței.

Cumpărătorii fac din ce în ce mai mult cumpărături prin aplicații mobile care sunt mereu la îndemână. Acest lucru este practic și economisește foarte mult timp, iar în societatea modernă este o resursă importantă care nu este întotdeauna suficientă. Este logic că este mai ușor să cumperi un produs cu un singur clic decât să mergi la o căutare lungă și plictisitoare în magazine și apoi să stai la coadă. Chiar și în unele rețele de socializare au apărut deja etichete de cumpărături prin care poți cumpăra un produs fără a părăsi aplicația.

În viitorul apropiat, cu siguranță nu sunt așteptate tendințe de reducere a cererii de muncă ca curier. Dar exact opusul. Dacă nu-ți place să stai nemișcat și să faci o muncă monotonă sau ești în căutarea unui loc de muncă cu jumătate de normă, poți oricând să te încerci ca curier.

Citeşte mai mult

Lucrări de instalații sanitare profesionale: calitate, eficiență și siguranță pentru casa și birou
Ți s-a scurs robinetul, toaleta nu se clătește, s-a format un blocaj în conducte? Aveți nevoie să instalați o cutie de hidromasaj, să conectați un încălzitor de apă, o mașină de spălat sau o mașină de spălat vase? Beneficiați de ajutorul profesioniștilor noștri. Am câștigat o reputație pozitivă în rândul clienților noștri ca executant care face totul calitativ, rapid și la un preț avantajos.
5 min
Piața Muncii în Moldova După Impactul Covid-19
În urma pandemiei de Covid-19, economiile din întreaga lume s-au confruntat cu provocări majore, iar Moldova nu a fost o excepție. Piața muncii din această țară a fost profund afectată de restricțiile impuse pentru a limita răspândirea virusului. Cu toate acestea, odată cu revenirea treptată la normalitate, se observă semne de refacere și adaptare în peisajul ocupării forței de muncă din Moldova.
4 min
Calendarul Zilelor Lucrătoare și Libere din 2024: Planificarea Unui An de Eficiență și Relaxare
Anul 2024 aduce cu sine o varietate de zile lucrătoare și libere în Republica Moldova, oferind oportunități atât pentru muncă, cât și pentru relaxare și refacere. Cu o bună planificare, putem să ne optimizăm timpul și să ne bucurăm de toate ocaziile pe care le oferă acest calendar. Să analizăm mai atent cum arată zilele lucrătoare și libere din 2024 și cum putem să le gestionăm pentru a obține un echilibru între muncă și viața personală.
5 min

Începe să câștigi chiar acum

Alegeți oricare dintre cele 340 de categorii de pe site-ul nostru
și profită de posibilitățile platformei noastre chiar acum
Crează un cont
Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.