Gips-cartonul este un material excelent pentru diferite tipuri de proiecte de construcție. În construcții, este folosit atât pentru clădiri noi, cât și pentru reechipare, reconstrucție sau reparare. În plus, gips-cartonul este ideal pentru finisarea unui pod sau mansardă. În articolul nostru veți găsi o mulțime de informații și sfaturi pe tema construcției de gips-carton.

Pentru a face o cameră locuibilă, pereții de cărămidă trebuie mai întâi nivelați, ceea ce se realizează de obicei prin aplicarea unui strat de tencuială. De regulă, pentru aceasta ar trebui să fie implicat un specialist cu experiență. Aceeași problemă apare și cu instalarea ulterioară a pereților despărțitori într-o structură solidă sau cu transformarea mansardei, aici sunt necesare și pereți de piatră și tencuiala ulterioară. În toate cazurile, în cameră pătrunde multă umiditate atunci când tencuiala se usucă. Pot dura săptămâni pentru ca toți pereții să se usuce complet. În timpul fazei de uscare, gresia sau tapetul nu pot fi lipite, așa că este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza reparația.

O alternativă bună și convenabilă în astfel de cazuri este utilizarea gips-cartonului, așezat pe structuri metalice sau din lemn.

Ce este gips-carton?

Gips-cartonul este fabricat folosind procese industriale moderne. În esență, plăcile de gips-carton sunt formate din gips, care este obținut în mod natural sau ca produs secundar al desulfurării din centralele electrice. Miezul de gips este acoperit cu o căptușeală de carton, motiv pentru care materialul se numește gips-carton. Placarea acoperită cu gips este baza ideală pentru vopsea, tapet sau gresie.

Diferențele gips-carton

Placile de gips vin in mai multe tipuri in functie de forma marginilor lor. Plăcile de gips-carton cu margine longitudinală semicirculară pot fi atașate cap la cap la bază. Spațiul care rămâne între panouri este umplut cu chit.

La vânzare există panouri speciale de gips-carton impregnate pentru decorarea interioară a încăperilor umede. De obicei, sunt foarte ușor de recunoscut după culoarea lor verde.

Dimensiuni și tăiere gips-carton

Pentru a raționaliza cât mai rațional una sau mai multe încăperi mari, plăcile de gips-carton lungime 1250 mm sunt ideale. Cu toate acestea, transportul, depozitarea și manipularea unor astfel de panouri mari este destul de problematică.

Formatele de panouri mai compacte, cum ar fi 900 x 1250 mm, sunt ușor de transportat și utilizat.

Grosimea gips-cartonului este de 12,5 mm. Cu această grosime, panourile pot fi tăiate cu ușurință cu un cuțit ascuțit. Pentru a face acest lucru, pur și simplu tăiați partea superioară a panourilor de-a lungul riglei și apoi rupeți-o la colț. Dacă trebuie să faceți tăieturi de contur, un ferestrău electric este ideal pentru această sarcină. Indiferent dacă plăcile de gips-carton sunt rupte sau tăiate, marginea trebuie netezită ulterior.

Când este necesară o carcasă?

Dacă gips-cartonul este folosit ca alternativă la tencuiala umedă pe pereții din zidărie, nu este necesară nicio carcasă. În acest caz, panourile sunt lipite direct de perete cu lipici.

Dacă plăcile de gips-carton vor fi utilizate pentru pereții despărțitori sau pentru placarea tavanului, este necesar de construit o carcasă. În aceste cazuri, panourile sunt atașate la bază cu șuruburi simple sau autofiletante.

Diverse tipuri de carcase

Când lucrați cu plăci de gips-carton, șinele, cheresteaua sau profilul metalic pot servi drept carcasă. Avantajele utilizării profilelor metalice sunt că, spre deosebire de șinele din lemn, acestea sunt întotdeauna drepte și precise dimensional.

Cadrul metalic este format din profile în formă de U. Profilele metalice au o grosime de 0,6 mm.

Instrumente pentru gips-carton

Veți avea nevoie de un ferestrău electric pentru a tăia curbe complicate în gips-carton. De asemenea, dacă o lamă de ferăstrău metalic este introdusă în ferăstrău, aceasta poate tăia profile metalice. În plus, puteți lucra cu foarfece pentru metal.

Șuruburile pentru gips-carton cu vârfuri ascuțite sunt utilizate în mod obișnuit pentru a fixa panourile de gips-carton pe carcasă. Pentru fixarea optimă a gips-cartonului, se recomandă folosirea unei șurubelnițe și a unui bit cu un indicator de adâncime.

Alte instrumente importante sunt: ​​spatula, mistria, cuțitul de birou, nivelul, perforatorul.

Citeşte mai mult

Lucrări de instalații sanitare profesionale: calitate, eficiență și siguranță pentru casa și birou
Ți s-a scurs robinetul, toaleta nu se clătește, s-a format un blocaj în conducte? Aveți nevoie să instalați o cutie de hidromasaj, să conectați un încălzitor de apă, o mașină de spălat sau o mașină de spălat vase? Beneficiați de ajutorul profesioniștilor noștri. Am câștigat o reputație pozitivă în rândul clienților noștri ca executant care face totul calitativ, rapid și la un preț avantajos.
5 min
Piața Muncii în Moldova După Impactul Covid-19
În urma pandemiei de Covid-19, economiile din întreaga lume s-au confruntat cu provocări majore, iar Moldova nu a fost o excepție. Piața muncii din această țară a fost profund afectată de restricțiile impuse pentru a limita răspândirea virusului. Cu toate acestea, odată cu revenirea treptată la normalitate, se observă semne de refacere și adaptare în peisajul ocupării forței de muncă din Moldova.
4 min
Calendarul Zilelor Lucrătoare și Libere din 2024: Planificarea Unui An de Eficiență și Relaxare
Anul 2024 aduce cu sine o varietate de zile lucrătoare și libere în Republica Moldova, oferind oportunități atât pentru muncă, cât și pentru relaxare și refacere. Cu o bună planificare, putem să ne optimizăm timpul și să ne bucurăm de toate ocaziile pe care le oferă acest calendar. Să analizăm mai atent cum arată zilele lucrătoare și libere din 2024 și cum putem să le gestionăm pentru a obține un echilibru între muncă și viața personală.
5 min

Începe să câștigi chiar acum

Alegeți oricare dintre cele 340 de categorii de pe site-ul nostru
și profită de posibilitățile platformei noastre chiar acum
Crează un cont
Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.